• image

   
 • image

   
 • image

   
 • image

   
 • image

  Općina Dubrava

 • image

 • ]

 

 • Naslovna
 • Održan znanstveni skup o Slavku Ježiću (7. do 9. listopada 2021., Zagreb - Dubrava – Zadar) 

Održan znanstveni skup o Slavku Ježiću (7. do 9. listopada 2021., Zagreb - Dubrava – Zadar) 

Ispis E-mail

 

Povodom 125. obljetnice rođenja Slavka Ježića, od 7. do 9. listopada 2021. u Zagrebu, Dubravi i Zadru pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti / Razreda za književnost održan je osamnaesti znanstveni skup u nizu Hrvatski književni povjesničari. Organizator skupa o Slavku Ježiću je Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a suorganizatori Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Zadru, Hrvatsko filološko društvo, Ogranak Društva hrvatskih književnika – Zadar i Ogranak Matice hrvatske Varaždin.

Slavko Ježić (Dubrava, 1895. – Zagreb, 1969.), hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj, autor je prve cjelovite povijesti hrvatske književnosti (Hrvatska književnost od početka do danas: 1100–1941., 1944.). Autor je i prve povijesti francuske književnosti u nas, priredio je kritička izdanja sabranih djela mnogobrojnih klasika hrvatske književnosti, sastavio je nekoliko antologija, prevodio je s više jezika, osobito s francuskoga, i objavio desetke knjiga prijevoda, bio je gimnazijski, a potom i sveučilišni profesor i intendant HNK. Jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba.

Znanstveni skup otvoren je 7. listopada 2021. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, prilikom čega su pozdravne govore održali prof. dr. sc. Ivan Koprek, dekan Fakulteta, akademkinja Dubravka Oraić Tolić u ime Razreda za književnost HAZU, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić, dekan Fakulteta hrvatskih studija i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, predsjednik Organizacijskoga odbora skupa.

Istoga dana, u popodnevnim satima, sudionici skupa posjetili su Općinu Dubrava. Program dobrodošlice održan je u Osnovnoj školi Dubrava, a nazočne su pozdravili prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, predsjednik Organizacijskog odbora skupa, Tomislav Okroša, mag. ing., načelnik Općine, Marijana Kozumplik Kemenović, dipl. učitelj, ravnateljica škole i akademik Mislav Ježić. U sklopu programa, izlaganje je održao prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, a učenici viših razreda osnovne škole izveli su pjesmu Molitva o ponoći i igrokaz Dodo mora stajati. Sudionici skupa na inicijativu Ernesta Fišera usvojili su prijedlog da se Škola nazove po Slavku Ježiću. Fakultet hrvatskih studija tom je prilikom donirao veći broj svojih izdanja Knjižnici Škole. Po završetku programa, delegacija sudionika skupa i Općine položila je vijenac kod poprsja Slavka Ježića na istoimenom šetalištu.

Skup je nastavio s radom 8. listopada 2021. na Sveučilištu u Zadru, gdje su održane druga i treća sjednica. Dobrodošlicu izlagačima i uspjeh u radu poželjela je rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican.

Na skupu je radove izložilo ukupno 29 znanstvenika sa 13 institucija iz Hrvatske i inozemstva. Kroz izlaganja je prikazana mnogostruka i multidisciplinarna Ježićeva znanstvena, kulturna i javna djelatnost (Hrvatska književnost, Krstićeva prosudba o toj knjizi, Ježić o S. S. Kranjčeviću, Krleži, Budaku, Begoviću, Vrazu, Maruliću, Frankopanu, o pravaštvu, o varaždinskome književnom krugu, o piscima iz Like, Ježićev opsežan tekstološki rad, prijevodi s francuskoga, intendantura HNK,i sl.). Do početka 2022. planirana je objava Zbornika, koji će sadržavati izlaganja obznanjena na skupu.

Potporu organizaciji pružili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada HAZU, Općina Dubrava i Zadarska županija, a donatori i sponzori bili su Turisthotel d. d. Zadar, Turistička zajednica grada Nina i Kraljevski vinogradi d. o. o. Zadar.

3

 

Our school goals

Naši ciljevi

Naša misija je da u zakonskim okvirima osiguramo uvjete za održivi život na prostoru Općine Dubrava, težeći za stalnim poboljšanjem kako životnih uvjeta, tako i svih ostalih koji izravno ili neizravno utječu na kvalitetu života na ovom području. Misija općinske uprave Općine Dubrava je efikasno, pravodobno, transparentno i kvalitetno izvršavanje funkcija i zadataka sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te ostaloj pravnoj regulativi koja regulira područje djelovanja. Općinska uprava nastojat će svojim djelovanjem uvijek biti u službi svojih građana te im omogućiti participiranje u odlučivanju, a odgovornim upravljanjem javnim dobrima i nadasve pravodobnim, objektivnim i transparentnim informiranjem i ostalim svojim aktivnostima raditi na unapređenju kvalitete života i rada te nastojati da Općina Dubrava postane poželjno mjesto za rad i život.

Opširnije